Volg het geld 3

Ruimhartig geven

Eigenlijk was Paulus overdonderd over hoe de Macedoniërs, die het zelf helemaal niet breed hadden, reageerden op de nood.

“ ze zijn door ellende zwaar op de proef gesteld, maar vervuld van een overstelpende vreugde en ondanks hun grote armoede zeer vrijgevig. Ik verzeker u dat ze naar vermogen hebben gegeven, ja, zelfs boven hun vermogen. Uit eigen beweging hebben ze ons dringend verzocht mee te mogen doen aan de collecte, waarmee de heiligen in Jeruzalem zullen worden ondersteund. En ze gaven aanzienlijk meer dan we hadden verwacht” (2Cor 8:2-5)

Dat klinkt niet als het geven van “tienden”. Zou het “tienden idee” ertoe hebben geleid dat er zo overweldigend werd gegeven? Ik denk van niet! Hier zien we gelovigen die zo gezegend waren door Gods vrijgevendheid aan hun betoont, dat ze zelfs in hun eigen nood met vrijgevendheid naar anderen konden reageren.

Het Nieuwe Testament legt de focus waar het hoort. We geven geen geld aan God zodat God vrijgevig naar ons wordt. Hij begint het proces. Nadat Hij ons overdondert heeft met zijn vrijgevendheid, reageren wij op de zelfde manier naar anderen.

Maar wat als ik niet het gevoel heb dat God zo vrijgevend naar mij is, geef ik dan toch aan anderen?
Paulus zegt dat geven en ontvangen in het “Lichaam” gebeurt in afwisselende periodes. Zij die vandaag veel hebben, hebben morgen misschien weinig. Het doel is om te delen zodat niemand te veel heeft of te weinig.

Maar hoeveel is te veel en hoe weinig is te weinig. Ik denk dat het duidelijk is dat bijna iedereen die in de “westerse” wereld leeft er financieel enorm goed bij zit in vergelijking met de algemene wereld standaard, waardoor maar weinigen echt de ervaring hebben van Gods vrijgevigheid.
Vrijgevigheid op Gods manier

Waarom begrijpen zo weinigen wat Gods vrijgevigheid echt is? Dat komt omdat wij bepalen wat de standaard is voor wat we willen en nodig hebben. Het vergelijken van elkaars huis, auto enz. in onze omgeving leid tot afgunst en hebberigheid. Als ons uitgangspunt onze eisen zijn is God waarschijnlijk weinig vrijgevend.

Paulus ervoer Gods vrijgevendheid op een veel diepere manier als materieel comfortabel leven. Omdat hij gericht was op Gods agenda voor zijn leven en niet zijn eigen agenda, zag hij Gods vrijgevigheid in ieder facet van zijn leven. Kijk maar hoe hij dat beschrijft: “ God heeft de macht u te overstelpen met al zijn gaven, zodat u altijd en in alle opzichten voldoende voor uzelf hebt en ook nog ruimschoots kunt bijdragen aan allerlei goed werk.” (2Cor 9:8)

Als we onze agenda ondergeschikt laten zijn aan Gods agenda, kunnen we misschien gaan zien wat Paulus hier bedoelt.

Omdat we zo druk zijn om God volgens onze agenda te laten werken, zien we niet welke prachtige dingen hij dagelijks in ons leven doet.

Als we onze dag beginnen zonder onze eigen verlangens op de eerste plaats, zullen we verbaast staan over wat God in ons leven doet en daarvoor ook echt dankbaar zijn. Als ik iets niet krijg, komt dat omdat ik het misschien ook niet echt nodig heb.

Daarom worden we zo vaak in onze verwachtingen teleurgesteld. Dat komt niet omdat God niet om ons geeft en voor ons wil zorgen maar omdat Hij toegewijd is om ons te bevrijden van de tirannie  van ons zelf. Alleen dan kunnen we genieten van Gods voorziening en gaan ontdekken hoe vrijgevend Hij is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s