Volg het geld 4

 

 

Hoe werkt dat dan?

Leven in Gods vrijgevendheid leid tot een leven in vrijgevendheid met ons geld, onze tijd en ons geestelijk leven. Omdat God zo goed voor ons zorgt hoeven we niet meer een eigen agenda gericht leven te leiden. Daardoor wordt het makkelijker om te zien hoe God ons leid anderen tot zegen te zijn.

Weet je nog van de Macedoniërs die zo veel gaven terwijl ze het zelf ook niet breed hadden. Kwam dat omdat ze toegewijd waren om hun “tienden” te geven? Nee. Paulus schrijft: “door Gods wil gaven ze zichzelf in de eerste plaats aan de Heer, en vervolgens ook aan ons.” (2Cor 8:5)

Heel simpel, zij hoorden God en deden wat hij hen vroeg. Het was meer dat Paulus kon bedenken. Zij die “tien procent” aan God geven zien als een verplichting, zullen deze manier van geven nooit begrijpen.

Soms kwamen mensen naar mij toe en vertelden dat God hen leidde om ons financieel te ondersteunen. Mijn antwoord daarop was altijd hetzelfde. Na ze bedankt te hebben, liet ik ze in de vrijheid. “Als God het deze maand in uw hart legt om iets te geven, moet u dat doen. Als God het in uw hart legt om het volgende maand te doen, moet u dat doen. Als God het in uw hart geeft om uw geld ergens anders aan te geven, moet u dat doen. Sommigen hebben nooit iets gegeven, anderen een paar maanden. Hopelijk leren ze om op een andere manier te geven dan uit gewoonte.


Een leven van geven

Iedere dag wil God mij zijn overvloedige liefde laten ervaren, en dan wil hij laten zien hoe hij zijn vrijgevigheid door mij heen wil laten stromen en anderen aanraken. Ik zie het zo, Bijbels gezien ben je niet verplicht om dit op een specifieke plaats te doen. Hij wil je laten zien waar te geven en niet beïnvloed te zijn door de vragen van hen die altijd een nood hebben.

Diegene die op een meer relationele basis bij elkaar komen hebben geen verplichting om veel geld te besteden aan gebouwen, salarissen of programma’s en zien daardoor de creative manier waarop God hen inzet met vrijgevigheid. Zij geven, waar de nood is, om het licht van God te verspreiden in de wereld, en soms een project waarvan zij geleid worden te ondersteunen.

Dit kan als groep gedaan worden maar het kan ook individueel. Er was een groep die een rekening had waarop geld kon worden overgemaakt en waaruit dan als groep gegeven zou worden. Na een periode van onderling overleg waarbij men het niet eens kon worden over waar het aan te geven, besloten ze om iedereen zijn geld terug te geven en het ieder persoonlijk te laten beslissen waar het aan te geven. Ze kozen ervoor dat het beter was om tijd te besteden om elkaar te bemoedigen dan om tijd te besteden over hoe elkaars geld uit te geven.

Anderen doe iedere maand een bepaald bedrag in een apart vak in hun portemonnee en zien uit naar hoe God hen leid om dat dan gedurende die maand weg te geven.

Merk op dat ik dus niet zeg dat het verkeert is om tien procent te geven aan een groep waar je regelmatig deel van bent als God dat in uw hart legt. Eigenlijk denk dat mensen die door God gezegend zijn en die niet financieel willen ondersteunen datgene waardoor ze zo gezegend zijn zich zouden moeten afvragen of het wel Gods wil is dat ze in die groep zijn.

Gods manier van geven is zoveel mooier als het geven van “tienden”. Zij die God hebben ontdekt als een vrijgevende Vader zullen waarschijnlijk meer als tien procent geven, gewoon door te doen waartoe God hen leid.

Wat nog mooier is, omdat het niet een rekening is die ze betalen, maar als een uiting van Zijn vrijgevigheid, geven ze met liefde die niet alleen geld overmaakt maar die ook relaties bouwt.

Waarom een afschaduwing naleven terwijl er een leven in de realiteit met God achter ligt? Dat is een waarheid voor zo veel in dit koninkrijk, of niet?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s