Vraagtekens

Zet overal een vraagteken achter

Seeking answer

 

Jezus spraak heel vaak in gelijkenissen, in kleine korte verhaaltjes. Het lijkt erop dat hij vaak meer geintereseerd was in vragen dan in antwoorden. Als mensen Jezus iets vroegen, stelde hij heel vaak een wedervraag. In feite gaf hij eigenlijk bijna nooit een direct antwoord. Zelfs een grote uitspraak over hemzelf als; „Ik ben het brood des levens“ maakte dat mensen weggingen en voor zichzelf moesten bedenken wat Hij dan wel bedoelde. Jezus onderwees niet met antwoorden, hij leerde met vragen; hij onderwees in vragen en de luisteraar moest zelf het antwoord uitvogelen. Ik denk dat dat een heel interesant gegeven is als we willen begrijpen hoe God ons onderwijst. Het gaat niet om wachten op antwoorden, maar veel meer; durven we de vragen te onderzoeken die God in ons hart naar boven laat komen.

Vanaf het eerste moment van de menselijke ervaring met god, was er religie, een vastomlijnd geordend systeem over wie en hoe god is en wat je moet doen. Toen Jezus in de wereld kwam, boog hij de presentatie van god om in een vraagteken. Jezus hield van vragen, en dat zou voor ons ook zo moeten zijn.

Jezus kwam niet om een leerstelling op ons te leggen. Hij kwam niet om ons te indoctrineren. Hij kwam om ons te bevrijden. Hij kwam om ons te bemoedigen om ons af te vragen hoe we werkelijk over god denken. Hij gaf de gelijkenissen, zodat we zouden stoppen en nadenken, nadenken over hoe we God zien en over hem denken en wat we geloven over God’s natuur en plannen.

Jezus laat niet alleen zien dat het goed is om vraagtekens te zetten achter wie God is – hoe is hij, hoe werk hij,wat denkt hij van ons, hoe hij ons ziet – maar dat het eigenlijk de enige weg is om uit de indoctrinerende religieuze gevangenis te komen.

Hoe verder je wegkomt van religie en de „ik weet het/zo is het“ gedachtengang die het met zich meebrengt, hoe meer vrijheid je ervaart om vraagtekens te zetten achter wat je gelooft. Je voelt je niet langer verplicht om aan je leerstellingen vast te houden. Je mag ze beproeven en wegdoen als blijkt dat ze niet werken, of dat het niet klopt. Je kan genieten van de gesprekken over de vraagtekens die je hebt; en of ze het met je eens zijn of niet is niet meer belangrijk. Wat belangrijk is, is dat je eerlijk, open, en respectvol van gedachten kan wisselen. Je raakt er aan gewend dat vragen soms niet confortabel voelen. Op een gegeven moment ga je uitkijken naar vragen omdat je daardoor steeds nieuwe ontdekkingen doet.

Bij religie draait alles om antwoorden. Als je je daarin begeeft wordt je er helemaal mee overladen, en na verloop van tijd wordt het ook voor jou een gewoonte om anderen te overladen met de zelfde antwoorden. Maar als je je van religie afkeert, terwijl je wel je geloof behoud, kom je op heel ander levenspad terecht. Je komt in totaal andere patronen terecht. Het is niet een leven met antwoorden, maar een levensreis gestuurd door vragen. Elke vraag brengt je naar een groter begrip over God. En elke vraag bewerkt een dieper ontzag en acceptatie van de grootheid en het mysterie van God, en een grotere vrede in alles dat je niet begrijpt.

Wat je jezelf moet afvragen is het volgende; in hoeverre ben ik berijd vraagtekens te zetten? Dit is heel belangrijk, want daar waar jij de lijn plaatst, daar is het waar je zult stoppen. En waar je blijft vragen, blijft zoeken, blijf je meer waarheid ontdekken. Ik geloof dat we echte vrijheid in ons geloof gaan ervaren, niet door de juiste antwoorden te hebben, maar doordat we de moed hebben om overal vraagtekens te zetten.

Zoek de waarheid voor jezelf. Durf overal een vraagteken achter te zetten. Wees moedig om weg te lopen van de gevangenisbewaarders die je proberen te dwingen om in de slavernij van de religieuze zekerheid te blijven. Laat je leven een wandeling van geloof zijn, waarin je groeit in het begrijpen van God bij iedere stap die je neemt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s