Schuldig!

 

vreugde-reis

5 dingen die in je levensreis misschien gebeuren waarover je je niet schuldig hoeft te voelen

1 Je zult je active betrokkenheid in een kerk of religieuze organisatie stoppen. Dit hoeft niet per definitie een vorm van negative beoordeling of veroordeling te zijn van de kerk of organisatie waar je deel van uitmaakte, maar dit is een keuze die je maakt omdat jou betrokkenheid niet meer relevant of ondersteunend is in waar jij bent op je reis, of zelfs een obstakel en verhindering is om die weg te gaan

2 Je word zo moe van de voortdurend goddelijke praat. Het is mogelijk dat je soms walgt van het constante theologische gediscusieeer en gedebateer, en de nooit ophoudende molen van nieuwe verbeterde concepten, geloven, inzichten, leeringen, enz. Soms zal het allemaal klinken als een groot, Bla bla bla bla…. Je vraagt je af waarom je altijd van alles met je geest of je gedachten moet uitvogelen. Op een dag word je misschien wakker en zegt, ‘Oke, ik heb het helemaal gehad!’ Wees niet bezorgt. Het zou wel eens een heeeel belangrijk keerpunt op je levensreis kunnen zijn. Volgens mij is theologie niet de beste manier waardoor we god en geestelijke waarhied kunnen ontdekken. Het kan zijn dat het onderwerp “God” als geheel een beetje overdreven en saai voelt, maar dit is alleen omdat je geleerd werd om God te vergelijken met al die bla bla bla ….verhalen

3 Misschien ontdek je dat de mensen die door jouw religie beoordeeld en veroordeeld werden eigenlijk heel interessant zijn en leuk om kontact mee te hebben. Als je eenmaal los komt van de beoordelende labels, standpunten en stereotypen die je door religie hebt geleerd, je begint je te realiseren hoeveel je echt houdt en geniet van de mensen die je geleerd werd te haten. Dit is een goed en bevrijdend aspect van het loskomen van religie. Veel te lang heb je jezelf afgesloten van veel mooie en bijzondere mensen in deze wereld, en ze te waarderen en van ze te leren.

4 Misschien vind je een opstandig of uitdagend deel in jezelf dat heel ver weggestopt was. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Te vaak maakt religie mensen ‘fijn, klagerig, onderdrukt, bescheiden, gehaast, beleefd, gehoorzaam, angstig, vriendelijk, onderdanig’ Dit terzeide, maar ik zou geen van deze woorden gebruiken om Jezus te beschrijven. Hier is de deal, je kan een liefdevolle, mededogenlijke, respectvolle en vriendelijke persoon zijn EN tegelijkertijd een opstandig, uitdagend, passievol, ongehoorzaam, subversief, nonconformistisch, ondeugend, eigenzinnig, volledig uitgedrukt, freethinker, ketter en vrij geestelijk menselijk wezen zijn.

5 Je vind minder bevrediging in het doen van religieuze dingen, en meer in menselijke/seculiere dingen. Daar is niets mis mee, je bent ten slotte een mens, het is goed om te genieten van ieder moment op je menselijke levensreis. Religie heeft ervoor gezorgd dat velen een valse scheiding hebben gemaakt tussen heilige dingen en seculiere dingen. Er is geen scheiding. Alles in ons leven is heilig, geestelijk en goddelijk. Het is niet nodig om je menselijke ervaringen te verdedigen, te theologiseren of te vergeestelijken. Leef gewoon je leven. Dat is voldoende. Het leven word pas compleet als jij ieder moment daarvan leeft. Het is niet nodig om je druk te maken over hoe, en of, god daar deel van uitmaakt. God maakt er deel van uit, Leven en God zijn onafscheidelijk. Punt. Het is goed om te genieten van het leven, beleef genot en plezier, doe de dingen die je leuk vindt, die energie en leven geven, wat die dingen ook mogen zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s